måndag, april 12, 2010

Råttkött i pizzan

"En kompis till en kompis var och åt på en pizzeria på Hornsgatan i Stockholm. Hon kände att något fastnade i tanden. Natten därefter vaknade hon av en fruktansvärd tandvärk. Hon tog sig till Södersjukhuset, och där konstaterades det att det var en råttand. Hälsovårdsnämnden kom till pizzerian, och ett rum var igenbommat. Ägaren vägrade öppna det. Polisen kom dit och bröt upp dörren. I rummet hängde 50 slaktade råttor." (Wikipedia) 1986 publicerade folklivsforskaren Bengt af Klintberg en bok som heter "Råttan i pizza". Den tar upp moderna vandringssägner och myter. Det är alltså 24 år sen. Därför blir jag lite stum över det faktum att det fortfarande finns folk som helt okritiskt köper såna här klintbergare. På SVT:s hemsida hittar jag en rapport, som Konsumentföreningen Stockholm har publicerat. I den kan man till exempel läsa att 34% av de tillfrågade tror att det finns plastkulor i lättmargarin, som mjukgörare! 34%?! Hallå ja? I åldersgruppen 50-64 år tror 41% att det är sant. Plastkulor. I margarin. Så att det ska rulla på mackan bättre får man anta att de tänker. Jösses. 20% tror även att det finns kräkmedel i Systembolagets sprit. Newsflash! Det är överkonsumtion som gör att du kräks. En del roliga konstigheter i den rapporten alltså. Men det fanns en del saker som var bra att veta i den. Så ta dig en titt!

3 kommentarer:

  1. Haha jag kollade precis igenom listan. FAAN jag sa sist för kanske en vecka sedan att det är "såå vidrigt att man kan märka kött med svenskköttmärkning fastän köttet bara är packat i sverige" - japp. Den får jag helt uppenbart äta upp idag. Det var dock nästan den enda matmyten jag så otroligt icke-källkritiskt jag faktiskt gått på sådär.. Det blev bara så pinsamt att det var så nyligt bara..

    (tack för det uppmärksammade typot. Fixat!)

    SvaraRadera
  2. GD hade ett repotage om myterna för en vecka sedan eller så. Plastkulor fanns faktiskt (av vad jag förstått) i margarin på 70-talet (tror jag) för att det skulle bli mjukare, men är borta sedan länge nu :)

    SvaraRadera
  3. Det är faktiskt sant.Men det var i pizzaålderns början.
    Kanske mitten 60:talet.

    SvaraRadera