söndag, juli 24, 2011

Dåligt påläst ger mig fördomar

I fredags började det rassla till i mitt Twitter-flöde. Klockan var strax före fyra på eftermiddagen, och det började gå upp för mig att det var något stort på gång i Norge. Det hade exploderat i Oslo, och människor var döda.

Min första tanke kom som en reflex. "Nu är islamisterna igång igen", och den andra tanken var "undrar hur länge det dröjer innan Al Qaida släpper en videofilm, där de tar på sig dådet?" 

Det visade sig att jag hade väldigt fel i den tanken. Och om man kan tala om lättnad i ett sånt här sammanhang, så är jag definitivt lättad över att jag hade fel. Det fick nämligen upp ögonen på mig. 

Att det finns terrorister med diverse olika ideal var i sig ingen nyhet. Jag minns till exempel bombningen i Oklahoma City och diverse skolskjutningar, där gärningsmännen har drivits av annat än en militant tolkning av en religion. 

Men varför drog jag automatiskt paralleller till islamister? Det är helt klart ett resultat av okunnighet från min sida. Att det är en otroligt liten klick av muslimerna som är tokiga har jag fattat. Men det som jag inte har fattat är att denna klick av tokar står för en väldigt liten del av de terrorbrott som inträffar i Europa. Jag har helt enkelt svalt medias bild i den här frågan. 

Här kommer fakta, från EuroPol.

2011 inträffade 249 terroristattacker i Europa. Av dessa så låg islamister bakom tre (3). Separatister (främst i Spanien och Frankrike) stod för 160, och vänsterextremister / anarkister stod för 45 attacker. 

Trots dessa siffror så var media, både i Sverige och i världen väldigt snabba med att göra som jag - dra förhastade slutsatser. Till TV-studion bjöd man in olika terroristexperter. Experter som blev matade med frågor om Al Qadia. 

När det började gå upp för omvärlden att det var en etnisk norrman som hade utfört dessa terrordåd så blev man förvirrad. Hur kan det vara möjligt? En expert i en kvällstidning sa till och med att gärningsmannen "kan ha hittat receptet på bomben på en islamistisk hemsida". Allt för att greppa tag i halmstrån. 

Längst gick dock brittiska The Sun. En tidning som för övrigt har samma ägare som News of the World, Rupert Murdock. (News of the World är just nu mest aktuell för att den fick läggas ner, efter en avlyssningsskandal i Storbritannien. Det rättsliga efterspelet pågår fortfarande.) 

The Sun väljer att ha följande etta. Nu vet jag inte om det var före eller efter som den norska polisen hade gått ut med signalement på den gripne. Men det är egentligen irrelevant. Visste de inte, så borde de inte ha spekulerat. Visste de, så är det bara sjukt.


Okunnighet ger fördomar. Fördomar föder hat. Det gäller att aldrig koppla av. Aldrig ta något för en absolut sanning. Vi måste vara kritisk till det som vi matas med. Och vi måste våga brottas med både våra egna och andras fördomar.

Nu har jag lärt mig att en terrorist kan vara blond, och heta Anders.

4 kommentarer:

  1. Vi har nog fått lära oss en hel del.

    SvaraRadera
  2. Bra! Tankeväckande inlägg.

    SvaraRadera
  3. Tänk vad okunskap skapar problem. Ett kritiskt förhållningssätt är en förutsättning för en fungerande demokrati.

    SvaraRadera